سرطان کیسه صفرا کشنده است
کیسه صفرا یک عضو کوچک گلابی شکل است که دقیقا در زیر کبد و در بالای شکم قرار دارد
سرطان کیسه صفرا چیست؟
سرطان کیسه صفرا یک بیماری است که در آن یاخته های بدخیم در بافت های کیسه صفرا دیده می شود. شکل کمیابی از این سرطان، سرطان مقدماتی صفرا است که در لایه میانی کیسه صفرا آغاز می شود و از طریق لایه های خارجی رشد می کند.
کیسه صفرا یک عضو کوچک گلابی شکل است که دقیقا در زیر کبد و در بالای شکم قرار دارد. صفرا مایعی است که توسط کبد ساخته می شود و به هضم چربی غذاها کمک می کند. صفرا از طریق مجرای مشترک صفرا (مجرایی که کیسه صفرا را به کبد و بخش نخست از روده کوچک وصل می کند) از صفرا آزاد می شود. سرطان کیسه صفرا در بین زنان، دو برابر مردان شایع است.
نشانه ها
علایم و نشانه های سرطان کیسه صفرا می تواند شامل موارد زیر باشد:
• درد شکمی، به ویژه در قسمت بالا و راست شکم
• نفخ شکم
• احساس خارش
• تب
• کاهش اشتها
• کاهش وزن ناخواسته
• تهوع
• زرد شدن پوست و سفیدی چشم ها (یرقان یا زردی)
عوامل ابتلاء به سرطان کیسه صفرا
برخی از شرایط و بیماری های مرتبط که ممکن است احتمال ابتلاء به سرطان کیسه صفرا را افزایش دهند، اینها هستند:
سنگ کیسه صفرا: صفرای مایع ممکنست در شرایط خاص، سخت شود و به یک ماده سنگی شکل تبدیل شود. چندین سنگ کوچک و یا یک سنگ بزرگ می توانند مسیر جریان صفرا را ببندند.
سنگ کیسه صفرا معمولا در زنان میان سال دیده می شود. اما به جز کسانی که سنگ کیسه صفرا دارند، افراد کمی وجود دارند که دچار سرطان کیسه صفرا می شوند.
کیست های Choledochal: کیست های پر از صفرا ممکنست در مجرای صفرا بوجود بیایند. گاهی جداره کیست ها ممکنست یاخته های پیش سرطانی ایجاد کند که سبب افزایش احتمال ابتلاء به سرطان کیسه صفرا می شود.
کیسه صفرای Porcelain: شرایطی می باشد که رسوبات کلسیمی، دیواره کیسه صفرا را می پوشاند. ممکن است که ارتباطی بین تورم مزمن و آهکی شدن کیسه صفرا وجود داشته باشد.
پولیپ های کیسه صفرا: رشد موارد غیرطبیعی بر روی کیسه صفرا، ممکنست ناشی از انباشته شدن بافت های غشاء مخاطی باشد. انواع گوناگونی از پولیپ های کیسه صفرا وجود دارد که شامل پولیپ های کلسترول می شود.
پولیپ های کوچک (کوچک تر از یک سانتیمتر) معمولا خوش خیم هستند اما ممکنست پولیپ های بزرگ تری نیز بوجود بیایند.
موارد غیر طبیعی مجرای صفرا: شرایط دیگری نیز ممکن است سبب شوند که کیسه صفرا احتمال دچار شدن به سرطان را داشته باشد.
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی: برخی بررسی ها نشان داده است که قرار گرفتن در معرض مواد شیمایی به ویژه در صنایع لاستیک و بافندگی، ممکن است سبب افزایش احتمال ابتلاء به سرطان کیسه صفرا شود.
سن، جنسیت و دیگر عوامل ابتلاء به سرطان کیسه صفرا
احتمال ابتلاء به سرطان کیسه صفرا با بالا رفتن سن افزایش می یابد. بیشتر موارد تشخیص این سرطان در بین کسانی است که بیش از 65 سال سن دارند. زنان دو برابر مردان احتمال دارد که دچار این سرطان شوند.
چاقی نیز به عنوان عاملی برای ابتلاء به سرطان کیسه صفرا می باشد، عاملی که ممکن است در ارتباط با تورم کیسه صفرا باشد.
توجه: هر عاملی که سبب افزایش احتمال ابتلاء به بیماری باشد، عامل احتمال ابتلاء نامیده می شود. داشتن یکی از این عوامل، به معنی این نیست که دچار سرطان خواهید شد و نداشتن این عوامل نیز به معنی این نیست که دچار سرطان نخواهید شد.
اگر فکر می کنید که یک یا چند عامل از این عوامل را دارید، موضوع را با پزشک خودتان درمیان بگذارید.